Георги Господинов

Georgi Gospodinov.jpg
Преподавател по: 
Творческо писане и мислене
Преподава в МОНТФИЗ от: 
октомври 2013
Биография: 

Георги Господинов (1968) е поет, писател и драматург, един от най-четените и превеждани български автори. Автор е на няколко книги с поезия, последната от които е антологията „Балади и разпади”.
Неговият „Естествен роман” е публикуван на 23 езика досега, сред които английски, френски, немски, италиански, испански, чешки и др. Получава отзиви в издания като „Ню Йоркър”, „Таймс”, „Гардиън”, “Франкфуртер Алгемайне Цайтунг” и др.
Книгата с разкази „И други истории” излиза на 7 езика и е в номинациите за най-престижната световна награда в жанра “Франк О Конър” и за наградата Ангелус, 2012. Негов разказ е избран за антологията “Best European Fiction 2010”, излязла в САЩ.
Романът “Физика на тъгата”(2012) спечели Националната награда за литература “Христо Г. Данов”, наградата на читателите за най-купувана българска книга и „Български роман на годината”.
Заедно с Никола Тороманов издават графичния роман „Вечната муха” (2010).
Най-новите книги на Георги Господинов са сборникът с есета и истории „Невидимите кризи” и книгата с разкази „И всичко стана луна”, излезли през 2013 г. в ИК Жанет 45.