Юрий Ангелов: "Няма да преподавам, ще предавам практически актьорски опит."

Блиц интервю с актьора Юрий Ангелов

Юрий Ангелов, роден в село Тотлебен, любим ученик на Апостол Карамитев, по настоящем е един от 23-имата официално регистрирани жители на малкото странджанско село Фазаново. Българската публика помни актьора с първия му голям успех в ролята на Кирчо Жабата във филма „Обличането на Венера”. Двадесет години след като напуска Народния театър и столицата, Юрий Ангелов се завръща на българския екран с ролята на руския мафиот Распутин в сериала „Седем часа разлика”.

За решението да се установи далеч от шума и суетата на столицата, актьорът споделя, че основна роля са изиграли последните думи на учителя му Апостол Карамитев: „Как не проумях, че този живот е един голям маскарад”. За този му избор всички обявяват актьора за луд, на което той отговаря с любим цитат от "Хамлет": "Че е лудост — лудост е, но има система в нея!…" Основни в тази система са странджанските поля, любимата кобилка Сорента и земеделието, с които се занимава актьорът, когато е далеч от шума и суетата на столицата, казва Юрий Ангелов и добавя още, че смята себе си за щастлив човек, защото е сбъднал всичките си мечти, сред които са били желанието му да има магаренце, водопад в двора и просторна беседка в короната на някое дърво. Само една мечта все още не е сбъднал и тя е да изиграе последната роля на учителя си Апостол Карамитев – на Хенри IV в едноименната пиеса от Луиджи Пирандело.

Днес на 63 години Юрий Ангелов споделя, че славата вече не го засяга, защото я е преживял и не е вкопчен в професията. В същото време не пропуска да подчертае колко важна е ролята на актьора в обществото, защото духовната криза е много по-страшна от материалната. Затова актьорите не могат да си позволят да объркват населението и да пропагандират хаос и унищожение.

Ето какво ни разказа накратко Юрий Ангелов в едно приятно блиц интервю:

Как започна да се занимаваш с актьорско майсторство? Посещавал ли си актьорски школи като ученик?
- На десет години ме приеха в детска театрална студия при Плевенския театър.

Имало ли е други професии, за които си мечтал в детските и юношеските си години?
- Да, мечтаех да стана археолог, но понеже станах актьор светът загуби Шлиман за България.

Голяма част от курсистите на МОНТФИЗ са предимно ученици, на които тепърва предстои да поемат по пътя на актьорската професия. Заради работата с тях ние имаме удоволствието да опознаваме отблизо техните стремежи, проблеми и вълнения. Интересно ми е да направим един мост – какви бяха стремежите, вълненията и проблемите на ученика Юрий Ангелов?
- Бях много стеснителен, когато кандидатствах. Мостът, който прехвърлям към младите, се нарича самоувереност.

Твоят учител е бил легендарният Апостол Карамитев. Разкажи ни някой ярък спомен с него от времето, в което си бил негов студент.
- Апостол Карамитев беше винаги много засмян. Веднъж в класа ми каза пред всички състуденти: „Юрий, питат ме дали си ми незаконен син”, хахахахха!!!

Бил си в един клас с Велко Кънев, с проф. Снежина Танковска. След завършването на НАТФИЗ същата компания отивате по разпределение в Сливенския театър.
- Аз и Велко Кънев имахме заповед за постъпване в Народния театър след НАТФИЗ, Апостол ни събра и ни каза: „Ако не минете през провинцията, никога няма да станете добри артисти. Ще си останете едни лигльовци.” Така заминахме за Сливен. (...) Най-забележителното в Сливен са сините камъни и стоте войводи.

След 20 години изключително активен период в София вземаш доста интересно решение - решаваш да се оттеглиш в село Фазаново, близо до морето. Какво те накара да направиш такава категорична крачка?
- В Библията пише: „В щастливи дни, щастлив бъди, в злочести дни - на размисъл отдай се.” Предчувствах какво ще се случи и се оттеглих. Направих решителна крачка в своя полза.

Направи доста силно завръщане в София с ролята си на Распутин в сериала „Седем часа разлика”.
- Възпитан съм от руската литература и това даде плод индиректно в „Седем часа разлика”.

В едно интервю казваш, че не би се занимавал с преподаване. В същото време в Winter Art Fest 2013 ще водиш уъркшопи по актьорско майсторство. Какво те накара все пак да приемеш ролята и на преподавател?
- Любимият ми детски виц: „Момченце и момиченце гледат през ключалката как мама и тати правят любов и момченцето много възмутено казва: „И представи си, тези хора ни забраняват да си бъркаме в носа.”
И все пак – ако ме поканят да преподавам редовно, да изкарам един клас в продължение на четири години, най-вероятно няма да приема. В случая ме спечели това, че става въпрос за уъркшоп – четиридневен практически семинар, в който по-скоро ще предавам опит на младите хора. Така че – няма да преподавам, ще предавам практически актьорски опит.

С какво ще се занимават участниците в твоя уъркшоп по актьорско майсторство в Winter Art Fest 2013?
- С много неща, но главно – изграждане на себеувереност.

Какво ще пожелаеш на всички млади хора, които са курсисти в МОНТФИЗ?
- Вяра и наивност.
 

Повече за Winter Art Fest 2013, Велинград, 3-6 януари можете да откриете тук

Вижте още:
Интервю с Михаил Билалов за предстоящото му участие като преподавател по актьорско майсторство в Winter Art Fest 2013, Велинград, 3-6 януари

Интервю с Пенко Господинов за предстоящото му участие като преподавател по актьорско майсторство в Winter Art Fest 2013, Велинград, 3-6 януари

МОНТФИЗ
Актьорски школи, Вокални школи, Танцови школи,
Школи по рисуване, Школи по творческо писане, Школи по фотография,
Танцов и спортен център, Детска школа по изкуствата
Театрална продуцентска компания

0899 11 82 52
schools@montfiz.com
www.montfiz.com
http://www.facebook.com/montfizbulgaria