Петър Чухов

Petar_Tchouhov_-_ph._Dimitar_Kraev.jpg
Преподавател по: 
Творческо писане и Курс "Писателят като актьор"
Биография: 

 

Петър Чухов е роден през 1961 г. в София.

Бакалавър по библиотечни науки и магистър по социология на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Автор на 10 книги:

"Градината на слабата реалност" (1995; награда за дебют на конкурса "Южна пролет"), "Руни" (1998),

"Мулето на Педро" (1999; книга на годината на сп. "Егоист"),

"Провинции" (2000),

"Малки дни" (2002; Национална награда за поезия "Иван Николов"),

"Снежни човеци" (2003; Специална награда на конкурса за нов български роман "Развитие"),

"По-скоро никога" (2004, по която няколко години се игра спектакъл, осъществен от Театър-лаборатория @лма @лтер),

"Три" (2010),

„Когато се завръщат еднорозите“ (2011),

както и на двуезичната (на български и английски) книга с хайку и сенрю "Безопасни игли" (2008; 2010).  Книгата излезе и в Ирландия на ирландски (гейлик) и български –
Bioráin Dhúnta (OriginalWriting, Dublin, 2012).

105 хайку под триезичното заглавие “Безопасни игли /
SafetyPins / Английские булавки” бяха комбинирани от актрисата и режисьор Мая Кисьова в мултимедиен хайку-спектакъл (премиера в ТР Сфумато), който се играе на различни сцени в София, страната и в чужбина от 2011 г. до днес.

Включен в много антологии в България и в чужбина. Превеждан на английски, френски, немски, испански, японски, руски, чешки, литовски, унгарски, румънски, турски, сръбски, хърватски, словенски, македонски, ирландски. Пише хайку и свързаните с него форми на английски, публикувани в много издания в САЩ, Канада, Англия и Япония. Превежда от английски и води страницата "Муха в аптечката" във в. "Литературен вестник" за хайку и свързаните с него кратки форми.

Носител на много награди, сред които Голямата награда за SMS поезия (2004), Славейкова награда (2005), Първа награда "Златен ланец" (2007), Наградата на музея "Башо" в Япония (2007). Автор и водещ на проекта "Трубадурски двубои", съавтор (с М. Колчева) на комиксовата поредица "Гъвко и Мръвко", излизала няколко години на страниците на в. "Труд", пише музика и текстове, свирил е в много рок-групи ("Субдибула", "Тутакси", "Стенли"), съосновател на етнорок група "Гологан". Свири също в рок група „Кокарда“ и група за поезия и алтернативен рок „ЛаТекст“. Член на Сдружение на български писатели, Хайку клуб "София", Haiku Society of America, World Haiku Association и Musicautor.