Слав Бойчев за Програма "Мост на поколенията"

На 18 октомври предстои премиерата на спектакъла "Скъперникът" (L'Avare/The Miser) от Молиер - първият проект реализиран по Програма "Мост на поколенията" - една прекрасна инициатива на МОНТФИЗ, за която искаме да ви разкажем малко по-подробно в тази и в няколко следващи статии.

Започваме с началото...

Програма "Мост на поколенията" е създадена през 2011 г. в МОНТФИЗ по идея на Слав Бойчев и проф. Снежина Танковска.

През октомври 2010 г. Слав Бойчев създава първия Майсторски клас в Младежките актьорски школи на МОНТФИЗ в София, като обединява две съществуващи групи, всяка от които е преминала две нива на обучение. Той поема ръководството на новосформирания клас и започва работа по постановката на пиесата "Сън в лятна нощ" от Уилям Шекспир. Така започва историята на Програма "Мост на поколенията".

Ето разказа на основателя на МОНТФИЗ Слав Бойчев за възникването на идеята и създаването на Програма "Мост на поколенията":

"Спомням си, че бяхме работили почти цяла учебна година и оставаше около месец до премиерата на "Сън в лятна нощ", когато на едно от момичетата от класа се наложи да замине за Германия. Същото момиче беше разпределено в ролята на Хермия. Трябваше да търся варианти. Тъй като времето беше изключително малко, реших да вкарам в ролята на Хермия актрисата Петя Бойчева (тогава студент в трети срещу четвърти курс в НАТФИЗ).

По време на репетициите с Петя видях, че нейното влизане в проекта се отрази изключително добре на курсистите в Майсторския клас - те виждаха професионалния начин на работа и се стремяха да скачат нейната летва. Партнирайки си с професионалист, те повишиха качеството на своето собствено поведение на сцената - улавяха нейните реакции; тя ги провокираше към по-автентично и по-спонтанно поведение. Това се отрази добре и на самата Петя Бойчева, защото тя беше поставена в ситуацията да си партнира на сцена с непрофесионалисти - вниманието и сетивата й бяха изострени повече, отколкото биха били в условията на по-голямата сигурност при репетициите с опитни професионалисти. Самата тя ми е споделяла, че работата по "Сън в лятна нощ" й е подействала доста освежаващо и чрез нея е успяла да открие за себе си нови неща във връзка с професията. И съм сигурен, че е така, не само заради факта, че в такава среда вниманието и сетивността се изострят повече от нормалното - в опита си да помогнеш на партньорите си на сцената, в улавянето на техните трудности, които някога са били и твои трудности и в търсенето на начини за тяхното преодоляване, човек осмисля наново цял един етап от професионалния си живот - собственото си обучение. И преоткрива наново, но вече от друг ъгъл, съществено важни истини за тайната на актьорската професия. 

След премиерата премислих много внимателно случилото се и реших, че би било много полезно за курсистите в Майсторския клас да правят представления, партнирайки си със студенти от НАТФИЗ и за да стигнем още по далеч - дори с професионалисти. Звъннах на моя учител по актьорско майсторство от Академията - проф. Снежина Танковска. Вече бях решил, че следващият спектакъл на Майсторския клас ще бъде в този формат. Поканих я да консултира художествено новия проект и й разказах за намеренията си. Тя прие идеята и започнахме да мислим за заглавие. Спряхме се на "Скъперникът" (L'Avare/The Miser) от Молиер. В реализацията на проекта включихме актьорите Христо Ушев, Йордан Ръсин, Антон Григоров и Йонко Димитров (тогава четвъртокурсници в НАТФИЗ), режисьора Тея Сугарева и сценографа Евгения Сърбева.

В разговорите ми с проф. Танковска по повод предстоящата работа се роди идеята за създаването на програма, която да има за цел допълнителното обучение на курсисти и студенти и повишаването на опитността на професионалисти чрез създаването на работен контакт "непрофесионалисти-студенти-професионалисти" и реализацията на театрални проекти в този формат. Друга важна цел на програмата, която обсъдихме, е привличането на нови хора за каузата на театъра - чрез осъществяване на контакта с публиката на тези три общности, от което да произтече повишаване на интереса към заниманието с театър като средство за личностно развитие, както и повишаване на чисто зрителския интерес към театъра.

Заедно измислихме името на Програмата: "Мост на поколенията"! Включихме като партньор и Сдружение "Е-Сцена". Всичко това се случи преди първата репетиция на маса на "Скъперникът" (L'Avare/The Miser) - спектакълът, който се превърна в първия проект, реализиран по Програма "Мост на поколенията" на МОНТФИЗ!" - разказа Слав Бойчев.

Можете да гледате премиерата на спектакъла "Скъперникът"
на 18 октомври 2012 г.
от 19.30 часа
в Кино-театър "Освобождение"
(София, бул. "Мария Луиза" 106 - до Централна ЖП Гара)

Повече за "Скъперникът" (L'Avare/The Miser) можете да видите тук
Станете фенове
на страницата на "Скъперникът" във фейсбук
Станете фенове
на страницата на МОНТФИЗ във фейсбук

МОНТФИЗ
Актьорски школи, Вокални школи, Танцови школи,
Школи по рисуване, Школи по творческо писане,
Школи по фотография, Танцов и спортен център,
Детска школа по изкуствата
Театрална продуцентска компания
контакти