Ралица Бежан за новия й клип "Полунощ"

Ралица Ковачева - Бежан е актриса, певица и преподавател по сценична реч в актьорските школи на МОНТФИЗ в София.
През 1997 г. завършва НАТФИЗ "Кр. Сарафов", спец. "Актьорство за драматичен театър" в класа на проф. Крикор Азарян, доц. Тодор Колев и Николай Поляков.

Играла е в Народен театър “Иван Вазов”, Нов Драматичен Театър “Сълза и Смях”, Театър „Алтернатива”, Драматичен Театър “Стефан Киров” - Сливен, Драматичен театър - Монтана, Драматичен театър “Иван Димов” - Хасково, Драматичен театър - Ловеч, Драматичено-Куклен театър - Враца.

Активно се занимава и с озвучаване на филми.

През 2008 г. защитава аспирантура на тема „Гласът като средство на драматичното” и получава научна степен - Доктор. През 2012 г. издава книгата „Тайният свят на човешкия глас”.

Има преподавателска дейност като асистент на проф. Елисавета Сотирова в класовете на проф. Азарян в НАТФИЗ.

От 2008 г. активно се занимава с преподавателска дейност в МОНТФИЗ. Преподава сценична реч в групите по актьорско майсторство за младежи с худ. ръководител Слав Бойчев. Ръководи уъркшопи по сценична реч всяка година в рамките на МОНТФИЗ Арт Фест още от самото му създаване.

Занимава се с музика от 4 годишна. Има частно музикално образование по певческо изкуство и пиано при проф. Юлия Ценова, Мария Момирова, Божана Продева, Петя Диманова, Пламен Бейков, Етиен Леви.

През 2003 г. заедно с Мариана Йотова създава група "К2". От 2005 г. работи по джаз и поп проекти с пианиста Калин Жечев.

През 2012 г. Ралица Бежан записва най-новия си сингъл "Полунощ". Скоро след това излиза и клипът на песента, в който участват преподаватели и курсисти от МОНТФИЗ. 

На 4-ти ноември 2012 г. в МОНТФИЗ ще стартира курс по Сценична реч с преподавател Ралица Бежан.

Клипът на най-новия сингъл на Ралица Бежан - "Полунощ", в който участват курсисти и преподаватели от МОНТФИЗ.

За най-новия сингъл и за предстоящия старт на курса по Сценична реч, с Ралица Бежан разговаря PR-ът на МОНТФИЗ - Надежда Крушкова:

Как се роди идеята за новия ти проект „Полунощ”?
- През почти цялата ми бременност се наложи да лежа и пътувах във въображението си - освен в далечни страни, и в много сценични изяви. Още тогава написах няколко мелодии и текстове на песни, но ми звучаха незавършени. Миналата година намерих една прашна касетка, на която имаше много музикални теми. Брат ми Иван Ковачев е работил като музикант 13 години в Норвегия и там е композирал музика поне за три албума. Харесах си много една тема, свързах я с моите идеи и ето ти „Полунощ”. Името измислихме с Диана Милушева (която беше страхотен организатор и помагач за всичко по проекта), вдъхновени от филма на Уди Алън „Полунощ в Париж”.

Кое би определила като различно и специфично в новата си песен спрямо проектите, които досега си реализирала?
- Авторството, досега бях пяла текстове и песни с минимална моя намеса. Занимавам се с музика от малка. Пяла съм в различни формации и дойде време да запея сама. Това е музика, която харесвам, не е типично комерсиална и много се радвам, че има видим интерес от страна на радиата и другите медии. Различното е намесата на страхотните музиканти, всеки допринесе за доброто звучене на песента.

Кои са „виновниците” за осъществяването както на песента, така и на клипа?
- Музикантите: Алекс Нушев – бас, Калин Жечев – пиано и бек вокал, също така Алекс с намесата и на Калин направиха интересния аранжимент, Венци Велев – Вайчо – китара, Добромир Николов – Доби – саксофон, Димитър Симеонов – барабани.

Клипът: Иван Юруков, който с творческата си лудост завихри приказния свят на „Полунощ” и сега, как да изредя всички, които помогнаха, като те са над 50 човека...

След премиерата на „Полунощ” те очаква поставяне на още едно начало, а именно стартирането на курса по Сценична реч в МОНТФИЗ, чийто художествен ръководител си ти. Моля те, обобщи накратко с какво ще се занимават курсистите в него?
-Накратко, курсистите ще се занимават с упражнения, комбинирани от традициите на руската и българската школа с най-новите световни тенденции в психо-физическия подход в гласово-говорното възпитание. И ще се научат как да изразяват мислите и чувствата си така, че да бъдат чути и разбрани както от сцената, така и в живота.

С какво курсът по Сценична реч би бил полезен и би помогнал при подготовката на кандидат-студентите за НАТФИЗ ?
- Ако приемем, че талантът е задължителният минимум и те го имат и са се качили едно стъпало нагоре, курсът ще ги качи още няколко стъпала към влизането им в НАТФИЗ.

И накрая един въпрос, чийто отговор със сигурност ще бъде труден. Театърът или музиката са по-дълбоко в сърцето ти, ако въобще можеш да предпочетеш едното от двете?
- Не е труден , защото когато съм гледала Лайза Минели в „Кабаре”, не ме разбирайте погрешно няма място за сравнение, никога не съм се запитвала каква е тя певица или актриса. Не се запитвам и за себе си. Музиката е част от мен, театърът е в сърцето ми. Съдържанието е едно, формата е малко по-различна. Просто като физическо време, когато репетирам активно, музиката изчаква. Възможностите на изкуството са необятни, не разбирам защо трябва да се ограничаваме.

Разкажи ни малко повече как попадна в МОНТФИЗ и какво би определила като позитиви за теб самата и за учениците, на които преподаваш?
- Малин Кръстев ме срещна видимо развълнувана след защитата на доктората ми. Той знаеше, че съм била и асистент на проф. Елисавета Сотирова за кратко в академията. Проф. Сотирова е основният виновник да тръгна по пътя на преподаването на нея дължа почти всичко в тази област. Той ме е предложил на Слав Бойчев и така с всяка работна среща със Слав, разбирах колко интересни и полезни мигове ме очакват, защото преподаването е обмен на знания, на енергия, на светове. Нямах представа, че имам такава дарба, децата ми го показват с тяхното желание за работа. А те винаги ме карат да си сверявам часовника и да съм във форма.

Клипът на песента "Полунощ" можете да видите тук
Клипът на песента "Сняг се сипе" на група К2 (Ралица Бежан и Мариана Йотова) можете да видите тук

МОНТФИЗ