Пеенето и танците помагат на здравето и развиват мисленето

Редица медицински проучвания доказват безспорно ползите от пеенето и танците върху здравето, интелекта и емоционалното състояние на хората.

Проучванията показват, че музиката и римите увеличават способността на децата и подрастващите да мислят пространствено, което може значително да повиши техните математическите и научни умения. А ако паралелно с пеенето, дадете възможност на вашето дете да танцува, то ще се научи на баланс, координация и ритъм. Нещо повече - ще има правилна стойка, добро физическо здраве, добър тонус.

Изследвания сочат, че самочувствието, енергичността и жизнеността, добрата кондиция и позитивното мислене се наблюдават в значително по-голяма степен при хора, занимаващи се с пеене и танци, отколкото при тези, които наблягат само на учението и работата.

Пеенето и танците имат пряко отражение върху физическото здраве и интелектуалното развитие. Пеенето допринася за забавяне на сърдечния ритъм, понижаване на кръвното налягане и намаляване на стреса. Развиването на музикалния слух допринася за пространственото мислене, творческото въображение, креативността. 

Заниманията с пеене и танци подобряват снабдяването на кръвта с кислород. По този начин се подобрява работата на мозъка и се повишава тонусът.

Променя се дишането и вниманието се фокусира върху него. Някои учени смятат, че пеенето и танците са сходни с медитацията и носят същите ползи на организма. Все повече специалисти ги препоръчват и като терапия за премахване на стреса и освобождаване на напрежението.

Излишно е да казваме какъв е процентът на страдащите от наднормено тегло сред занимаващите се с танци, спрямо тези, които не се занимават.

Изследване на университета „Джордж Вашингтон" сред възрастни хора доказва, че тези от тях, които са се занимавали и се занимават с пеене и танци, имат значително по-добро здраве, отколкото останалите в наблюдаваната група.

При тях депресиите, употребата на антидепресанти, алкохол и посещенията при лекар са значително по-рядко.

Освен всички ползи за физическото здраве и интелектуалното развитие, заниманията с пеене и танци имат съществен принос  за емоционалното и социалното развитие.

Още един факт, който не е за подценяване - когато пеем и танцуваме, организмът произвежда ендорфини - или така наречените хормони на щастието.

МОНТФИЗ