Михаела Иванова - ИНДИЙСКИ Танци

 Здравейте, казвам се Михаела Стоилова Иванова

 

Родена съм в гр. София през 1994 година. Завърших основното си образование в 49 ОУ "Бенито Хуарес" в хореографска паралелка, а средното в 140 СОУ "Иван Богоров". В момента съм студентка в Софийския университет със специалност "Педагогика на масовата и художествената комуникация". 

Занимавам се със спорт от 8 годишна. Две години тренирах класически балет и 7 години художествена гимнастика в клуб "Илияна" с ръководител Илияна Раева. От 2 години се занимавам с индийски танци в школата на Тереза Георгиева, "Surya". 

 

Интересът ми към индийската култура се породи внезапно и бързо успя да окаже влияние на живота ми като цяло.

  

Индийската култура, религии, език и най-вече танци, се превърнаха в моя страст. В тях намерих израз на всичките тези емоции, клито поражда в мен източната култура. Харесвам индийските танци, защото се различават от всички останали с това, че емоциите и изражението са също толкова важни, колкото и самия танц. Танците за мен са изразно средство и щастие, и желая да се уча и развивам в тази насока.

Школата по индийски танци „Суря“, е създадена на 4 февруари 2012 година и се ръководи от Тереза Георгиева, която е полу-финалист в България търси талант.

В школата се изучават традиционните индийски движение и танци, които всеки е виждал по филмите. Боливуд танците са едни от най-чувствените, грациозните и разказващи чрез ръце, движения на тялото и очите сюжети от бита, личния и божествения живот сцени.
Школа „Суря“ с ръководител Тереза Георгиева, ще ви потопи в магията на индийския танц на 22.02.2015 октомври , и ще усетете неговия положителен ефект.

The Indian dance school “Surya” is created in 2012 y. and it is managed by Tereza Georgieva, she was at semi-final in “Bulgaria search talent”. In the school we teach traditional Indian move and dance, which everybody was seen in the Indian movies . Bollywood dance is one of the most sensitive, gracious and told by hands, body movement and eye stories of everyday life, personal and divine life scenes.

Какво включват нашите часове?
Най-общо казано, в технически план се изучават стъпки от класическите танци - ръце и крака, които са важна основа за по-нататъшните танцови предизвикателства. Към тях добавяме комбинации от различни елементи, които са в малко по-модерен стил, и които дооформят облика на т.нар. Боливуд.
Това, което смеем да кажем, правим добре, е съчетаването на няколко важни за индийските танци момента. Както не е достатъчно само техническото изпълнение на сцена, така не е достатъчно в изучаването на точно този танцов стил само заучаването на някакви елементи от хореография. Индийският танц е най-популярен с „говора си“ – а той няма как да бъде усвоен без допълнителните акценти в преподаването, на които сме заложили – кратки теоретични „паузи“, в които се изучават основните мудри в класическите индийски танци, техните значения, както и комбинации от мудри за изразяване на различни послания.
Също така специално внимание се обръща на сякаш дребните детайли, които обаче оформят танца в неговата цялост – позициите на главата, очите, брадичката, ръката в точно определен момент от композицията са нещо, което също се упражнява. Учим се да разказваме на курсистите кратки истории и факти за Индия и индийската култура, език, традиции, с които да обогатим познанията им за тази великолепна страна, да добавим още един цвят към палитрата, която представлява индийския танц. Защото смятаме, че само така може да бъде усетена неговата магия - и само така може да бъде предадена и на другите.