Иван Петков - ДАО Йога

Името ми е Иван Петков и съм асоцииран инструктор по Даоска йога към Системата на „Универсалното лечебното Тао”, създадена от майстор Мантак Чия. За мен да живееш, означава да се движиш и да се радваш. Всички казваме, че ни липсва време за хубавите неща, но в действителност ни липсва енергия, жизненост, сила. Искам да ви споделя моя опит в това как да бъдем по-естествени, жизнени и да можем да се радваме повече, все неща, които можем да споделим с любимите ни хора.

На 6 годишна възраст, жените вкъщи ме записаха на спортни танци, въпреки че баща ми настояваше да тренирам баскетбол или волейбол. Следващите 7 години танцувах и имам няколко челни класирания в национални и международни състезания.  На баскетбол ходих тайно, но за много кратък период от време . Въпреки това много обичам този спорт. От танците ми остана дисциплината и радостта от танцуването, както и уважението към жената.

Съпругът на учителката ми по танци се занимаваше с Тай Чи Чуан , едно прекрасно бойно изкуство,  и така се запалих по него. Отказах се от танците и в следващите почти 5 години го изучавах от прекрасен учител. От него се запознах за пръв път с китайския Ци Гун и други даоски практики. Когато отидох студент, продължих с друго бойно изкуство – Винг Чун Кюн – което изучавах в продължение на година и половина. Посещавах тренировки и по други бойни изкуства, но не съм се занимавал достатъчно сериозно с тях, за да имам право да ги спомена. От бойните изкуства се научих на самодисциплина. Те ми избиха от главата всякакви романтични представи за боя, както и желанието да се бия и да бъда агресивен. Засилиха интереса ми към вътрешните практики.

Салса танцувам от около 5 години и тя е начин да продължа да се радвам на танца и радостта от движението.

Имам диплома за професионален масажист, интерес, който се породи в мен покрай различните медитативни практики. От 1 година се обучавам и в Чи Ней Тсанг – масаж на вътрешните органи.

С Интегрална Йога се занимавах 2 години, а приятели йогини имам доста преди това. Питая само най-хубави и приятелски чувства към тази система. За Йога мога да кажа, че заедно с бойните изкуства, са върховете от които успях да видя моята планина. Различният поглед ме направи много по-толерантен и отворен към всякакви системи и практики, а в същото време и по-концентриран в това, което смятам за Път на моя живот – Даоските практики.

С Даоски практики се занимавам от 15 годишен и никога не съм преставал да ги практикувам.  От 3 години се занимавам по-целенасочено и с идеята да ги преподавам. Започнах със споделяне с познати, организирах няколко семинарни занятия и постепенно се появи малка група. Междувременно се запознах с Мариела Таскова, която е първият български инструктор в системата на майстор Мантак Чия и почнах да й помагам за организирането на някои от семинарите с международни инструктори. През настоящата 2013 година учредихме и „Българска Чи Кунг асоциация”, организация с идеална цел, чрез която искаме да популяризираме прекрасните даоските практики.

Даоските практики са начин за постигане на естествен, здравословен и дълголетен живот. Систематизирани и развивани в древен Китай, те са на повече от 5000 години и идват на Запад в средата на миналия век.  Стават общодостъпни, а смесването с нашата западна прагматичност, премахва сложната терминология, зад която са крити, с хилядолетия, от очите на широката публика с хилядолетия.

Системата, която преподавам, е създадена от майстор Мантак Чия и е приспособена към съвременния начин на живот, а практиките са лесни за научаване и изпълнение. Подходящи са за всички хора. Предварителна подготовка, знания и умения не са необходими, започва се от самото начало.

Началните практики целят да можем да помогнем на себе си, след това да можем да помогнем на близки за нас хора, а в последните нива се продават висшите практики на вътрешната алхимия.

Даоските практики работят още от първото занимание и имат за цел:

  • Да се научите да дишате пълноценно с естественото коремно дишане;
  • С помощта на “Шестте лечебните звука” и “Вътрешната усмивка” да се освободите от натрупания стрес, жизнените органи от прегряване и да освободите натрупаните в тях токсини;
  • Да балансирате емоциите си и да преобразувате събраната отрицателна енергия в положителна;
  • Да усвоите ефективните методи на даоски самомасаж за подмладяване;
  • Да подобрите физическото си състояние, да станете по-гъвкави и здрави.
  • Да започнете с първите стъпки в Дао практиката, като обръщаме внимание на всяко от трите съкровища: Дишане, Тяло и Ум;

Ще завърша с думите на моя първи учител: Не искам нищо да ви обещавам предварително! Но мога най-смирено, с голям ентусиазъм и радост да ви поканя да пробвате даоските практики. Вариантите са два: може да ви харесат даоските практики, а може и да не се получи – в такъв случай ще си останем приятели. И в двата случая печелим! По важното е, че ще пробвате! Животът е като един голям Път, по който можеш да вървиш напред или пък да чакаш отстрани и нищо да не се случва. Проявете любопитство и смелост, останалото само ще се нареди. Заслужава си!

С голяма вътрешна усмивка:

Иван Петков