История

Актьорски школи МОНТФИЗ съществуват в сегашната си форма от началото на 2007 г. Но историята около тяхното създаване и оформяне започва няколко години по-рано.

 

Накратко

През 2001 г. в Шумен десетина ученици и студенти на възраст от 14 до 20 години се събират и учредяват неформално сдружение, което наричат "Младежка организация за непрофесионално филмово изкуство - МОНФИЗ". Целта на формированието ясно личи от името - младежите са пристрастени към филмовото изкуство и искат да правят късометражни филми.

За председател на организацията е избран инициаторът на събитието - Слав Бойчев (в момента Генерален директор на Школи МОНТФИЗ, тогава десетокласник в шуменската езикова гимназия). До кой знае какво филмово производство не се стига, но съвсем скоро любовта към актьорското майсторство на сцена взема превес - няколко месеца по-късно към абривиатурата на сдружението е прибавена и буквата "Т" - за Театрално. Поводът за усложняване на името е създаването на непрофесионална актьорска трупа към организацията, която носи нейното име - МОНТФИЗ. Веднага започват репетициите на първия спектакъл - "Криворазбраната цивилизация" по Добри Войников. Ентусиастите правят всичко сами - от намирането и почистването на просторно мазе за репетиции, през построяването на декора и "събирането" на реквизита, до импровизираната рекламна кампания. Усилията по този проект съвсем не са по тийнейджърски несериозни и ни най-малко напразни, защото непосредствено след премиерата на 7 юни 2002 г. съставът на трупата прогресивно се увеличава, заедно с него расте броят и на реализирните проекти и много скоро МОНТФИЗ се превръща в общоградска ученическа актьорска трупа, обединяваща най-запалените театрали от шуменските гимназии и СОУ-та.

През 2004 г. ученическото формирование е регистрирано като Сдружение с нестопанска цел. Причината за двугодишното чакане на тази самостоятелност е проста и еднозначна - навършването на пълнолетие на участниците, за да може да бъде реализирана регистрацията на такова сдружение.
2004-та се оказва доста съдбовна година за развитието на организацията. Точно тогава МОНТФИЗ започва да се оформя като актьорска школа, за да еволюира в това, което днес познаваме като Актьорски Школи МОНТФИЗ.

Повечето от членовете на актьорската трупа на сдружението завършват средното си образование и напускат Шумен, за да поемат по пътя на студентството. Точно когато се радва на изключителен интерес в града, многолюдната общоградска трупа остава с трима - четирима актьори  и функционирането й в този вид няма как да продължи. Председателят на МОНТФИЗ Слав Бойчев, който същата година е приет в НАТФИЗ, е твърдо решен да запази и развие вече натрупалата достатъчно популярност организация. Заедно с помощниците си от Управителния съвет - Николай Недеков (сега регионален мениджър на школите за Шумен) и Арлин Дирацуян, създават Актьорска Студия МОНТФИЗ и чрез активна рекламна кампания събират стабилна група желаещи. Първоначално тримата водят репетициите в студията, след което се свързват с актьора от Шуменския театър Димитър Димитров и го канят за преподавател. Той на практика става първият художествен ръководител в зараждащата се мрежа от актьорски школи.

В края на 2006 г. Слав Бойчев променя Н-то в абривиатурата - от Непрофесионално на Независимо. По същото време в София се свързва с актьорите Наталия Бардская и Илия Раев и подготвя стартирането на клон на школата в столицата. Няколко месеца по-късно - на 10 март 2007 г. - това вече е факт. Името Актьорска студия МОНТФИЗ е заменено с Актьорски школи МОНТФИЗ, изработена е нова, усъвършенствана програма за обучение, по която работят и двете школи. Само месец след тази дата стартира още един курс - с худ. ръководител Велко Кънев - отново в София.

МОНТФИЗ започва да се развива като мрежа от школи за обучение по актьорско майсторство, в която преподават едни от най-изявените и опитни български театрали - Велко Кънев, Малин Кръстев, Мария Сапунджиева, Христо Чешмеджиев, Вяра Коларова, Тодор Близнаков и много други.
 

През април 2008 г. към Актьорски школи МОНТФИЗ се създават и детски школи - за деца от 6 до 9 и от 10 до 13 години (до този момент възрастовото ограничение е само за младежи - от 14 до 25 години).

През декември 2008 г. стартира клон на школите в Пловдив. По същото време в София отварят врати две специализирани групи - Актьорско майсторство и сценична реч на английски език с преподавател проф. Елисавета Сотирова и Киноактьорско майсторство и кинознание с худ. р-л Николай Хаджиминев. На същата дата, отново в столицата, започва работа и един съвсем нов отдел към мрежата - нова верига от школи - Вокални Школи МОНТФИЗ.

2009-та година се оказва не по-малко бурна, що се отнася до разрастването и обогатяването на мрежата. През месец март в София се състоя поредният прием  на курсисти. Този път младежката начинаеща група е поверена на Светослав Пеев (по-известен като Славчо Пеев) и Николай Илчев. Приемът в детските школи е отново под ръководството на Мила Коларова и нейния екип. Само месец по-късно и Пловдивската школа реализира пролетен прием на курсисти.

Едновременно с това на 4-ти април отваря врати още един клон към Актьорски школи МОНТФИЗ - във Варна. Там младежката група е поверена на Неделчо Стойчев - Дежо, а детските - на Бистра Марчева.

През лятото на 2009 г. стартира и първата група за възрастни (над 26 години) с преподаватели Димитър Димитров и Йордан Славейков, а през есента на същата година стартират и две нови младежки групи с художествени ръководители Илка Зафирова и Диян Мачев. През същата година започват съществуването си и две нови школи към мрежата от школи МОНТФИЗ - Танцови школи МОНТФИЗ и Арт ателиета МОНТФИЗ.

Хронология

5.10.2001 г., Шумен - учредено е неформално ученическо-студентско сдружение, носещо името Младежка организация за непрофесионално филмово изкуство - МОНФИЗ. За председател е избран инициатора на събитието - Слав Бойчев. Организацията първоначално функционира като секция към Центъра за работа с деца в града. Месец по-късно МОНФИЗ премества дейността си в шуменското читалище "Добри Войников" и работи под неговата шапка.

9.02.2002 г., Шумен - взето е решение за допълване на името на организацията, съобразно дейностите, които извършва. Новото име е Младежка организация за непрофесионално театрално и филмово изкуство - МОНТФИЗ. Създава се театрална трупа към сдружението.

7.06.2002 г., Шумен - излиза първата премиера на театралната трупа към МОНТФИЗ - Криворазбраната цивилизация по Добри Войников, на сцената на Младежкия дом в града. МОНТФИЗ се утвърждава като общоградска ученическа театрална трупа. В състава пристигат много нови попълнения, стартира работата по нови театрални и филмови проекти.

23.06.2004 г., Шумен - организацията е регистрирана като самостоятелно сдружение с нестопанска цел.

Ноември 2004 г., Шумен - създадена е Актьорска студия МОНТФИЗ. Тя е наследник на театралната трупа към сдружението, но вече работеща по нов начин - ръководството кани актьори от Шуменския театър за преподаватели, работата в трупата вече е под формата на обучение. От този момент нататък МОНТФИЗ започва да функционира като актьорска школа.

15.09.2006 г., Шумен - променено е наименованието на сдружението. Новото име е Младежка организация за независимо театрално и филмово изкуство - МОНТФИЗ. Месец по-късно председателят на сдружението Слав Бойчев започва действия по откриването на школа в София - работеща на същия принцип като вече съществуващата в Шумен.

10.03.2007 г., София - стартира школа по актьорско майсторство в столицата - с преподаватели Наталия Бардская и Илия Раев. Обновена е програмата за обучение. Старата двустепенна система - начинаещи и напреднали,  е заменена с четири нива на обучение - встъпителен, начален, подготвителен и основен курс. Новата програма става задължителна за двете вече съществуващи и за всички бъдещи школи, работещи под шапката на организацията.
От този момент нататък студията започва развитието си като разширяваща се мрежа от школи по актьорско майсторство, работещи под едно име и една програма.
Въвежда се наименованието Актьорски школи МОНТФИЗ.

31.03.2007 г., София - стартира встъпителен курс с художествен ръководител Велко Кънев и асистент преподаватели Христо Чешмеджиев и Димитър Димитров.

2.05.2007 г., София - Слав Бойчев създава търговското дружество МОНТФИЗ АРТ ГРУП, което поема цялостното маркетингово управление на школите, а художественото ръководство на мрежата остава дейност на СНЦ МОНТФИЗ.

1.12.2007 г., София - стартира встъпителен курс с худ. ръководител Малин Кръстев и асистенти Явор Спасов и Юлиян Петров. Новата школа е съвместна дейност с Младежки театър "Николай Бинев".

5.04.2008 г., София - стартира встъпителен курс с худ. ръководител Филип Трифонов.

5.04.2008 г., София - в рамките на Актьорски школи МОНТФИЗ започват да фунционират и детски школи - с възрастова граница на курсистите от 6 до 9 и от 10 до 13 години (възрастовата граница до този момент е от 14 до 25 години). За новите групи е разработена специална програма. В мрежата се обособяват два основни отдела - Младежки школи и Детски школи. Първият художествен ръководител в детските школи е Живка Донева.

8.11.2008 г., София - стартира встъпителен курс към Младежките школи с худ. ръководител Мария Сапунджиева и асистенти Вяра Коларова, Тодор Близнаков и Мила Банчева.

6.12.2008 г., Пловдив - отваря врати Пловдивският клон на Актьорски школи МОНТФИЗ - с две групи, една детска и една младежка. И двете групи са под ръководството на актрисата Евелина Николова.

6.12.2008 г., София - започват работа две специализирани групи - по актьорско майсторство и сценична реч на английски език (худ. ръководител проф. Елисавета Сотирова и асистент Мартин Вангелов) и по киноактьорско майсторство и кинознание (худ. ръководител Николай Хаджиминев).

7.03.2009 г., София - стартира младежка група с худ. ръководител Славчо Пеев и асистент Николай Илчев.

4.04.2009 г., Варна - отваря врати Варненският клон на Актьорски школи МОНТФИЗ. Първите преподаватели там са актьорите Неделчо Стойчев - Дежо (Младежки школи) и Бистра Марчева (Детски школи).

1.07.2009 г., София - стартира група по актьорско майсторство за възрастни (над 26 години) с преподаватели Димитър Димитров и Йордан Славейков и група по актьорско майсторство за младежи с преподаватели Христо Чешмеджиев и Димитър Димитров.

1.11.2009 г., София - стартират две младежки групи встъпителин курс, с худ. ръководители съответно Илка Зафирова и Диян Мачев, както и група по актьорско майсторство за възрастни с преподаватели Димитър Димитров и Йордан Славейков.

1.11. 2009 г. - стартират нови групи по актьорско майсторство за деца, младежи и възрастни, съответно в Пловдив и Варна.