група на КОЛЬО СТАЙКОВ (напреднали)

Художествен ръководител: 

Това е най-старата група в Актьорски школи МОНТФИЗ.

Тя е наследник на непрофесионалната актьорска трупа МОНТФИЗ от 2001 г. През 2004 г. трупата се реформира в актьорска студия, носеща същото име. През 2005 г. за преподавател е поканен актьорът от Шуменския театър Димитър Димитров. Студията вече носи името Актьорска школа МОНТФИЗ - до създаването на клон на студията в София през 2007 година. Оттогава двете школи и всички впоследствие създадени групи носят общото име Актьорски школи МОНТФИЗ.

Димитър Димитров преподава в Шуменската актьорска школа към Актьорски школи МОНТФИЗ две години. След него ръководител става Кольо Михайлов. От 2008 г. художествен ръководител е Кольо Стайков.

В момента групата е смесена - в нея се обучават курсисти в подготвителен и в основен курс на обучение. Паралелно с нея работи и група за начинаещи, в която  в рамките на един театрален сезон новите попълнения завършват встъпителен и начален курс и продължават обучението си тук - при по напредналите. Така групата ежегодно се обновява и съществува като школа вече 4 години.

Тук вече се работят цялостни спектакли. В началото на всеки сезон се започва работа по нова пиеса, премиерата е обикновено през април или в началото на май и представленията се играят до края на сезона.

Шуменската група за напреднали има една своя традиция, запазена още от времето преди МОНТФИЗ да се превърне в школа - подготвянето на шоу-спектакли, извън редовната програма за обучение. Поводите са различни - Коледа и Нова година, Св. Валентин и др. За разлика от представленията, които се работят с преподавател, изпълняващ функциите на режисьор, в шоу-спектаклите курсистите си правят всичко сами - от сценария, през репетициите, сценографията и костюмите, до самия спектакъл. Постепенно започна да се превръща в традиция и представянето на такива спектакли с благотворителна цел - за подпомагане на Дома за сираци в града, на хората с ментални увреждания и др.

 

Място за репетиции: 

Общински Младежки Дом - Шумен