Писателят като актьор

Мая Кисьова

Актриса, режисьор, филолог, магистър по театрознание, писател, преподавател по творческо писане и в създадения от нея авторски курс "Писателят като актьор" в Школи МОНТФИЗ.

В рамките на МОНТФИЗ Арт Фест 2014 Мая Кисьова ще проведе шестдневен уъркшоп "Писателят като актьор", който ще се състои от шест занятия по два часа и половина.

Идеята на уъркшоп "Писателят като актьор" е базирана на заложените във всеки човек качества да се изразява чрез актьорство и писане – независимо дали е професионалист или желаещ да се усъвършенства.

Изучават се творческо писане и актьорско майсторство във взаимната им връзка. Писателят - чрез заложените в себе си актьорски качества - „събужда” и култивира рефлекс към заемане на различни гледни точки и „превъплъщаване” в субектите и обектите, които създава.

Актьорски и ментални екзерсизи, работа с класически и съвременни произведения-образци. Разнообразни задачи за създаване на собствени текстове и редакция.

За да се включите в уъркшоп "Писателят като актьор" на Мая Кисьова, трябва да се запишете за участие в МОНТФИЗ Арт Фест 2014. Вижте как

Можете да видите всички уъркшопи и кандидатстудентски консултации, включени в програмата на МОНТФИЗ Арт Фест 2014, Созопол, 27 юли-3 август - тук.

 

Биография на Мая Кисьова

Образование

ВТУ "Св. св. Кирил и Методий" (1988) - българска филология, с магистърска тема "Конфликти и герои в комедиите на Станислав Стратиев"

НАТФИЗ "Кр. Сарафов" (1997) - актьорско майсторство за драматичен театър в класа на проф. Богдан Сърчаджиев и проф. Пламен Марков, при когото специализира режисура (1999).

НАТФИЗ “Кр. Сарафов” (2006) - театрознание с магистърска тема "Драматургията на Боян Папазов".

 

Професионална дейност

С повече от 30 роли в театъра (Герда в “Снежната кралица”, Сладкото момиче в “Хоровод”, Олга в “Щура любов”, Студентката в “Пясъчен пъзел” и др.), киното, в късометражни и документални филми, в озвучаването на телевизионни сериали (“Изгубени”, “Самотно дърво на хълма”, “Смолвил”) и др.

Режисьор на няколко камерните спектакли "По-силната" по А. Стриндберг (1998), "100 йени за услугата" от Б. Минору (2002), "Между ударите" от М. Кисьова, посветена на писателката Яна Язова (2004).

Поставя и играе на 3 езика  "Безопасни игли / Safety Pins / Английские булавки / " от Петър Чухов, под патронажа на Посолството на Япония в България (от 2011 г. досега).

Над 35 публикации в сп. "Театър", "Литературен вестник", "Капитал Light", Teatra Vestnesis — Latvija и др.

Автор на книгите: "39 спирки по пътя" (2003) и "Три луни" (2008) - лирика; "Словесни репетиции"(2008) - театрално-критически и художествени текстове ; монографията "Исторически аспекти на реалацията "актьор - драматург" (2009); "еМОрфей. Пет пиеси и един актьорски дневник"(2013) - първата книга, издадена с любезното съдействие на МОНТФИЗ.

Член на САБ и Театераутор.
 
Почетна значка "Отличник на комитета за култура" (1989).
 
Номинации "Константин Кисимов" за млада актриса (1995) и "Нова българска драма" (2004).
 
Носител на II награда от Национален конкурс за хайку (2013).

 

МОНТФИЗ

Театрална компания, Актьорски школи, Актьорски курсове, Вокални школи, Танцов център, Школи по творческо писане и мислене, Курсове "Учене през целия живот"

+359 89 911 82 52

www.montfiz.com

Други уъркшопи

Актьорство за драматичен театър - НАТФИЗ

Проф. Маргарита Младенова

Сценична реч

Д-р Ралица Ковачева-Бежан

Актьорско майсторство

Йордан Славейков

Актьорски тренинг

Крис Донъли (Chris Donnelly)

Актьорско майсторство

Владислав Виолинов