Писателят като актьор

Мая Кисьова

Актриса, режисьор, филолог, магистър по театрознание, писател, преподавател по творческо писане и в създадения от нея авторски курс "Писателят като актьор" в Школи МОНТФИЗ.

В рамките на МОНТФИЗ Арт Фест 2014 Мая Кисьова ще проведе шестдневен уъркшоп "Писателят като актьор", който ще се състои от шест занятия по два часа и половина.

Идеята на уъркшоп "Писателят като актьор" е базирана на заложените във всеки човек качества да се изразява чрез актьорство и писане – независимо дали е професионалист или желаещ да се усъвършенства.

Изучават се творческо писане и актьорско майсторство във взаимната им връзка. Писателят - чрез заложените в себе си актьорски качества - „събужда” и култивира рефлекс към заемане на различни гледни точки и „превъплъщаване” в субектите и обектите, които създава.

Актьорски и ментални екзерсизи, работа с класически и съвременни произведения-образци. Разнообразни задачи за създаване на собствени текстове и редакция.

За да се включите в уъркшоп "Писателят като актьор" на Мая Кисьова, трябва да се запишете за участие в МОНТФИЗ Арт Фест 2014. Вижте как

Можете да видите всички уъркшопи и кандидатстудентски консултации, включени в програмата на МОНТФИЗ Арт Фест 2014, Созопол, 27 юли-3 август - тук.

 

Биография на Мая Кисьова

Образование

ВТУ "Св. св. Кирил и Методий" (1988) - българска филология, с магистърска тема "Конфликти и герои в комедиите на Станислав Стратиев"

НАТФИЗ "Кр. Сарафов" (1997) - актьорско майсторство за драматичен театър в класа на проф. Богдан Сърчаджиев и проф. Пламен Марков, при когото специализира режисура (1999).

НАТФИЗ “Кр. Сарафов” (2006) - театрознание с магистърска тема "Драматургията на Боян Папазов".

 

Професионална дейност

С повече от 30 роли в театъра (Герда в “Снежната кралица”, Сладкото момиче в “Хоровод”, Олга в “Щура любов”, Студентката в “Пясъчен пъзел” и др.), киното, в късометражни и документални филми, в озвучаването на телевизионни сериали (“Изгубени”, “Самотно дърво на хълма”, “Смолвил”) и др.

Режисьор на няколко камерните спектакли "По-силната" по А. Стриндберг (1998), "100 йени за услугата" от Б. Минору (2002), "Между ударите" от М. Кисьова, посветена на писателката Яна Язова (2004).

Поставя и играе на 3 езика  "Безопасни игли / Safety Pins / Английские булавки / " от Петър Чухов, под патронажа на Посолството на Япония в България (от 2011 г. досега).

Над 35 публикации в сп. "Театър", "Литературен вестник", "Капитал Light", Teatra Vestnesis — Latvija и др.

Автор на книгите: "39 спирки по пътя" (2003) и "Три луни" (2008) - лирика; "Словесни репетиции"(2008) - театрално-критически и художествени текстове ; монографията "Исторически аспекти на реалацията "актьор - драматург" (2009); "еМОрфей. Пет пиеси и един актьорски дневник"(2013) - първата книга, издадена с любезното съдействие на МОНТФИЗ.

Член на САБ и Театераутор.
 
Почетна значка "Отличник на комитета за култура" (1989).
 
Номинации "Константин Кисимов" за млада актриса (1995) и "Нова българска драма" (2004).
 
Носител на II награда от Национален конкурс за хайку (2013).

 

МОНТФИЗ

Театрална компания, Актьорски школи, Актьорски курсове, Вокални школи, Танцов център, Школи по творческо писане и мислене, Курсове "Учене през целия живот"

+359 89 911 82 52

www.montfiz.com

Други уъркшопи

Съвременни актьорски техники

Аидас Гиниотис (Aidas Giniotis)

Актьорски тренинг

Крис Донъли (Chris Donnelly)

Актьорско майсторство

Йордан Славейков

Съвременни актьорски техники

Юдита Урниките (Judita Urnikyte)

Театрознание и театрален мениджмънт - НАТФИЗ

Проф. д. и. н. Камелия Николова