Литовската театрална академия и театър лаборатория “Open Circle” идват в България по покана на МОНТФИЗ

Единственото представление на литовския спектакъл в България може да бъде видяно в рамките на МОНТФИЗ Арт Фест 2014 в Созопол

“Dear Teacher” („Скъпа Елена Сергеевна”) по Людмила Разумовская е спектакълът, който абсолвентите от актьорския клас на Аидас Гиниотис от Литовската академия за музика и театър и акторите от Театрална лаборатория “Open Circle” (Литва) ще представят на българска сцена по покана на МОНТФИЗ – на 31 юли от 21:00 часа в Созопол!

Спектакълът е кооподукция между Литовската академия за музика и театър и Театрална лаборатория “Open Circle”. Режисьор е Йева Стунджите, сценограф Рамуне Скребунайте.

Представлението е част от програмата на организирания от МОНТФИЗ и Община Созопол МОНТФИЗ Арт Фест 2014, който ще се проведе в Созопол от 27 юли до 3 август!

Гледах представлението през ноември миналата година в Москва на фестивала на ВГИК” – споделя председателят на МОНТФИЗ Слав Бойчев – “Бях удивен от начина, по който работят тези хора – те са прекрасни, прецизни, ярки актьори, които не те оставят нито за момент да откъснеш внимание от действието – възхитих се на безупречната им натренираност – те се движат по сцената с котешка лекота, в същото време пеят невероятно – всеки един от тях – докато изпълняват нелеки движенчески партитури – и това не са някакви обяснителни интермедии, за да покажат, че могат – напротив – всичко това е вплетено в действието на спектакъла, което не секва нито за миг и няма нито една излишна секунда. Просто уникални – най-вече заради очевидното, лишено от компромиси отношение, което имат към актьорската работа. Това, което се вижда на сцената, е резултат не просто на усилен репетиционен процес, а на години натрупвания – и то не “лека-полека” в атмосфера на “учтиво разбиране”, както за съжаление все по-често се случва в актьорското образование, а в условия на тежък, спортен режим, в който оцеляват най-упоритите и отдадени на актьорската професия. Веднага след представлението се срещнах с тези хора и настоях те да дойдат в България. Не само да игрят, но и да преподават.” – добавя Слав Бойчев.

Всъщност голямата изненада на МОНТФИЗ за ценителите на театралното изкуство в България е не просто гостуването на литовската трупа с представление на спектакъла “Dear Teacher”. Художественият ръководител на актьорския клас в Литовската академия, от който са абсолвентите – участници в представлението – режисьорът, театрален педагог, ръководител на катедра „Актьорско майсторство и режисура” във Факултета за театър и кино на Литовската академия за музика и театър и създател на Театрална лаборатория “Open Circle” в Литва – Аидас Гиниотис и неговата асистентка – доста популярната в Литва и в Източна Европа актриса Юдита Урниките (също преподавател по актьорско майсторство в Литовската академия за музика и театър и преподавател по сценично движение във Факултета по танц и движение на Литовската академия) ще проведат заедно шестдневен уъркшоп по актьорско майсторство за всички участници в МОНТФИЗ Арт Фест 2014 в Созопол от 27 юли до 3 август.

Темата на уъркшопа е “Съвременни актьорски техники”, а участниците в него ще имат възможността да получат опит в практиката, методите и техниките, които се изполват в Литовската академия за музика и театър и които са основа на практическата работа, актьорския тренинг и подход към работата с актьорите в Театрална лаборатория „Open Circle”. В първите три дни на уъркшопа с участниците основно ще се занимава Аидас Гиниотис, а в следващите три дни Юдита Урниките ще продължи неговата работа с акцент върху актьорския тренинг със средствата на сценичното движение.

Литовската театрална школа винаги е била една от най-добрите в Европа и в света. С това, което показаха в Москва, литовците определено защитиха позициите си на световна сила в актьорското обучение. Щастлив съм, че участниците в МОНТФИЗ Арт Фест 2014 ще имат възможността да видят това, което аз видях в Москва и че ще могат да се учат практически от тези виртуози на световно ниво на театралното изкуство и на актьорския тренинг.” – допълва Слав Бойчев.

Освен литовците от чужбина за Фестивала пристигат по покана на МОНТФИЗ  актьорът и режисьор Крис Донъли от Велокобритания, който ще проведе шестдневен актьорски тренинг и актрисата Алексис Флойд от САЩ, която ще ръководи уъркшопи по актьорско майтосрство и по джаз танци.

За осем дни участниците във Фестивала ще имат възможността да посещават практически тренинги по актьорско майсторство, сценична реч, сценично движение, ритмика, танци, творческо писане и др., ръководени от най-утвърдените и опитни професионалисти и педагози от страната и чужбина и 

подходящи както за любители, студенти и професионалисти, така и за онези, които тепърва решават да направят първата си крачка в заниманията с изкуство. Сред българските преподаватели тази година са: проф. Маргарита Младенова, проф. Здравко Митков, проф. д-р Атанас Атанасов, доц. д-р Александър ИлиевКойна Русева, Башар Рахал, Явор Бахаров, Леонид Йовчев, Асен Аврамов, писателят Георги Господинов и много други.

Всеки ден в програмата на Фестивала се провеждат и кандидатстудентски консулатации за НАТФИЗ с преподавателите, които приемат класове през учебната 2014/2015 г.

Всяка вечер се играят представления на любителски театрални състави и школи, които се състезават в конкурсна програма в няколко категории и биват оценявани от жури, съставено от преподавателите от НАТФИЗ и част от ръководителите на уъркшопи.

 

Всички, които желаят да се запишат за участие в МОНТФИЗ Арт Фест 2014, Созопол, 27 юли-3 август, могат да го направят на страницата на Фестивала в интернет

 

МОНТФИЗ Арт Фест се провежда за пета поредна година. През последните три години Община Созопол е домакин и съорганизатор на Фестивала.

 

Вижте повече снимки и информация за спектакъла "Dear Teacher" на Литовската академия за музика и театър и Театрална лаборатория "Open Circle" тук 

Публикации

Актьорски школи МОНТФИЗ, прослушване, Антон Угринов, проф. д-р Атанас Атанасов, Модерен театър, НАТФИЗ, Александър Хаджиангелов

Проф. д-р Атанас Атанасов също ще присъства на прослушването за новата младежка школа в МОНТФИЗ!

Проф. д-р Атанас Атанасов ще бъде част от комисията на прослушването за приема на новата младежка актьорска школа в МОНТФИЗ, който ще се състои на 15 ноември 2014 г. на голяма сцена в Модерен театър в София.

Фестивали, МОНТФИЗ

Излязоха новите промоционални цени за фестивалите на МОНТФИЗ

Специални промоционални цени за фестивалите на МОНТФИЗ,

валидни само за курсисти на МОНТФИЗ или участници в предишните фестивали на МОНТФИЗ

Скъпи приятели,

Резултатите от кандидатстудентските изпити за най-желаната специалност в НАТФИЗ

Резултатите от кандидатстудентските изпити за най-желаната специалност в НАТФИЗ!

38 души преминаха успешно последния трети кръг.

От тях 7 души са възпитаници на Школи МОНТФИЗ.

13 души от успешно преминалите 38 са от кандидатстудентските консултации за НАТФИЗ, които се проведоха на МОНТФИЗ Арт Фест 2014 в Созопол от 27 юли до 3 август!
Това е повече от една трета!